Adolf Loos. Espais privats. Museu del Disseny de Barcelona

El museu del Disseny de Barcelona mostra obres d’Adolf Loos, arquitecte vienès de finals del segle XIX, considerat pare del moviment modern d’arquitectura. A final del segle XIX, l’estil arquitectònic i artístic predominant destacava el paper dels oficis i els artesans, dels detalls inspirats en la natura. Segons el país, es va anomenar Modernisme (Catalunya), Art Nouveau (França i Bèlgica), Modern Syle (Anglaterra), Jugendstil (Alemanya), Secessió o Sezessionstil (Àustria) i Stile ‘900 (Itàlia). L’arquitectura i el disseny interiors dels espais estaven molt ornamentats.

Cafè Museum, 1899, Viena. Primer projecte d’Adolf Loos en contraposició a l’estil de la Secessió. Els seus detractors l’anomenen Cafè Nihilismus per la seva austeritat.

Com a contraposició a aquesta tendència imperant, Adolf Loos va defensar la funcionalitat de l’arquitectura i del disseny, i l’absència d’ornamentació a l’arquitectura. Seu és el llibre Ornamentació i delicte (1908). Va definir el que anomenava Raumplan: segons la funció dels espais, més públics o privats, els assignava una importància i alçada determinada (considerava la zona de dia, pública, més important, i per tant amb major alçada, i la zona de nit, privada, menys important i amb sostres més baixos).

A l’exposició es recreen els espais interiors que va dissenyar , amb fotografies com a escenari i amb els seus mobles originals. També es mostren plànols i maquetes dels seus edificis.

Casa Steiner, districte 13, de Viena. 1910. Adolf Loos

 

Alhora, l’exposició mostra mobiliari dissenyat per Otto Wagner (“Una cosa que no és pràctica no pot ser bella”) i Josef Hoffmann, de la primera dècada de 1900.

Interior del Museu de l’Emperador Franz-Josef, no construit, de 1903.

Recomanem la visita al bar del museu: un espai tranquil al costat de la plaça de les Glòries!

Bar del Museu del Disseny de Barcelona.