Toulouse-Lautrec i l’esperit de Montmartre

Al Caixaforum de Barcelona han organitzat una interessantíssima exposició de nou. L’ambientació aconsegueix transportar-te al Montmartre de finals del segle XIX: als seus carrers amb les llambordes, als seus cafès i els cabarets.

Vaig gaudir de la vísita en família, una opció molt recomanable per apropar als petits al mon de l’art, explicant-nos les idees principals de l’exposició, fent participar als infants amb preguntes i jocs.

A finals del segle XIX, Montmartre era un barri pobre de París, allunyat del centre, i esquitxat de molins. Els artistes de l’època hi van anar a viure, atrets pels preus econòmics dels habitatges. Van proliferar cafès i cabarets, que visitaven les persones benestants, barrejant-se en un mateix carrer persones riques i pobres.

Els artistes van reaccionar contra l’art acadèmic que representava l’antiguitat, la mitologia. L’art va mostrar per primer cop la realitat que l’envoltava: la pobresa, la vida nocturna dels cabarets, les tertúlies dels cafès o el perfil nocturn de Montmartre amb la basílica del Sacré-Coeur. Una vida animada, alegre, i alhora cultural. L’art va traspassar les barreres que el mantenien lligat als quadres i es va mostrar a totes les cantonades: els cartells de les funcions dels cabarets són obres d’art que podem gaudir a l’exposició. Es realitzaven mitjançant litografies, tècnica que expliquen de forma experimental a la visita guiada en família. En una pedra es dibuixa i aplica un sol color, que s’imprimeix en un paper. L’operació es repeteix per tants colors com té el cartell. Es tractava de la fotocopiadora del moment.

Henri de Toulouse-Lautrec  (1864-1901) va ser un pintor i cartellista capdal d’aquesta època. De família noble, patia una malaltia que provocava que tingués els ossos fràgils. Quan era petit es va trencar el fèmur i va impedir que les cames li cresquessin, mesurant d’adult 154cm.

Le Chat Noir va ser el primer i més important cabaret, on realitzaven concerts, exposicions, recitals de poesia, teatres d’ombres… Al ser petit, fan fundar un segon cabaret amb el mateix nom. El famós cartell pertany a aquest local.

 Font Imatge: wikipedia.

A l’exposició hi ha també un espai dedicat a què els visitants seguin a un espai ambientat com un cafè, i puguin realitzar dibuixos, això sí, amb tecnologia digital. Una visita molt recomanable!

Exposició del 18 d’octubre de 2018 al 20 de gener de 2019